STIATI CA…


Marea Neagra este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume? Termenul de anoxie semnifica un “continut scazut de oxigen” sau chiar o  “lipsa de oxigen” si peste 90% din apa din Marea Neagra este lipsita de oxigen. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca apa de la suprafata, care primeste oxigen din atmosfera, nu il poate transfera straturilor acvatice de adancime din cauza mai multor factori (cantitatea mare de sedimente din apa, densitatea crescuta etc

cea mai puternica bomba atomica detonata vreodata a avut o forta exploziva de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decat bomba de la Nagasaki?  Numita “Tsar bomba”, explozibilul a fost detonat de URSS in cadrul unui test desfasurat pe 30.10.1961 intr-un arhipelag din Oceanul Arctic, in nordul Rusiei. Forta initiala a bombei era de 100 de megatone TNT insa a fost redusa pentru a limita cantitatea de deseuri radiocative rezultate.

cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 insa cu 500 de victime mai putin decat acesta din urma: 1000 in 1944 si 1500 in 1977. Faptul ca aceste doua cutremure mari din Romania au fost precedate de catre un altul de 7.1 grade in 1908, a alimentat teoria conform careia la fiecare aproximativ 30 de ani tara noastra este lovita de un cutremur major. Insa cutremure de peste 7 grade au avut loc si in 1894 (7.1 magnitudine) si in 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), asadar “regula” de 30 de ani nu este foarte corecta.

condimentele au stat la baza primelor forme de comert? Piperul si scortisoara au fost initial condimentele cele mai comercializate in Orientul Mijlociu, chiar de acum 4000 de ani.

sofranul este cel mai scump condiment din lume? Pretul unui kilogram de sofran este de aproximativ 4000 de dolari, insa poate creste in functie de calitate. Totusi, fiind un condiment foarte puternic, cantitatea mica de sofran care trebuie folosita pentru gatit compenseaza pretul

termenul de”aeroport” (airport in orginal, in engleza) a fost folosit pentru prima data intr-un articol din The New York Times? Autorul lui, pilotul si inventatorul Alberto Santos-Dumont, l-a rostit in cadrul unui interviu pentru renumitul ziar in timpul unei vizite in New York.

cea mai lunga pista din lume este situata in Tibet si apartine aeroprtului situat la cea mai inalta altitudine din lume? Pista, care deserveste aeroportul Qamdo Bangda din Tibet, are o dimensiune de 5,5 kilometri si este atat de lunga intrucat la acea altitudine (4,334 metri) avioanele au nevoie de mai mult spatiu pentru decolare si aterizare datorita aerului rarefiat.

Mişcarea Rastafari (cunoscută şi ca Rastafari sau mai simplu Rasta) este o mişcare religioasă nouă[1] monoteistică, Abrahamică, ce îl recunoaşte pe Haile Selassie I, fostul Împarat al Etiopiei ca fiind încarnarea lui Dumnezeu, denumit şi Jah[2] sau Jah Rastafari. Haile Selassie este văzut şi ca parte din Sfânta Treime şi ca reîntoarcerea promisă în biblie a mesiei.

Haile Selassie (1892-1975) a fost împăratul Etiopiei din 1930 până în 1974. Rasta pretind ca el a fost reîncarnarea lui Iisus Cristos sau Jah pe Pământ. Tot ei pretind că el îi va conduce pe cei îndreptăţiţi la crearea lumii perfecte, denumită Zion. Zion ar fi paradisul suprem al rastafarienilor.

Haile Selassie a fost al 225-lea dintr-o linie neîntreruptă de monarhi etiopieni, descendenţi din Regele Solomon şi Regina Sheba.

 • 70 % din corpul omenesc este format din apa.
 • La nastere, 80 % din greutatea totata a unui nou nascut reprezinta 80 % apa.
 • pH-ul apei pure este 7, deci nu este nici acid nici baza.
 • 78 % din suprafata planetei este acoperita cu apa.
 • Greutatea pierduta de un om imediat dupa o activitate fizica intensa este echivalentul pierderii de apa si nu a grasimilor.
 • Apa este mai importanta decat mancarea. Un om poate supravietui fara mancare aproximativ o luna, insa fara apa doar o saptamana.
 • Apa este esentiala pentru eliminarea reziduurilor si toxinelor din organism.
 • Femeile care alapteaza au nevoie crescuta de apa datorita cantitatii eliminate in procesul de lactatie.
 • Pe parcursul intregii vieti cantitatea totala de apa consumata ajunge la 40-50 tone
 • Este important sa bei apa înainte de asimti ca ti sete!
 • Tenul tau va fi proaspat si luminos pur si simplu daca bei suficienta apa
 • 75% din masa creierului este apa
 • Un adult cu o greutate medie ar trebui sa bea aprox. 2 litri apa zilnic
 • O persoana adulta pierde in medie, pe zi, aproximativ un litru de apa prin respiratie si transpiratie.
 • Apa este necesara pentru respiratie, hidratand oxigenul inainte de ajungerea acestuia in plamani.
 • Bauturile alcoolice si cele ce contin cofeina nu produc hidrtare ci dimpotriva. Continutul lor in alcool, respectiv cafeina, prin proprietatile diuretice ale acestora, fac ca aceste bauturi sa provoace de fapt deshidratare.

 •  

   

  Da-ti cu parerea

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s