Uncategorized

Muzica si psihicul. Efectul Mozart


Toti avem melodii sau genuri muzicale care ne plac. O melodie ritmata poate sa ne incarce cu energie ( vezi muzica rock) iar o melodie lenta, poate mai dramatica, poate alunga orice chef de activitate intensa si ne poate “transporta” intr-o lume a melancoliei si contemplarii.

Care sunt legaturile acestea fine dintre muzica si psihicul uman? 

“Pai, muzica s-a constatat ca poate reduce durerea cu pana la 21%. “Muzica are abilitatea de a usura perceperea durerii cronice. De fapt, potrivit unuia renumit medic, muzica poate reduce cu aproape 21% intensitatea durerii. Medicul a publicat o lucrare in care a scris despre un asemenea test facut pe 60 de subiecti pe care i-a impartit in doua grupuri – un grup in care membrii au ascultat muzica si un al doilea grup in care nu se asculta muzica.

Rezultatele au dezvaluit ca cei care au ascultat muzica o or ape zit imp de o saptamana si-au imbunatatit abilitatile psihice si fizice, iar cei care nu au ascultat muzica au ramasa la acelasi nivel.

Dupa cum spuneam si mai sus, muzica iti poate da o stare mai buna, care te poate ajuta sa te recuperezi. Este acelasi lucru cu vointa. Pacientii care isi doresc sa se recupereze mai repede o fac inaintea celor care accepta situatia in care sunt. Muzica nu trebuie sa fie considerata tratament cert pentru durerea cronica, dar daca ai un tratament de urmat, o doza de muzica potrivita te va ajuta sa te recuperezi mai repede.

Potrivit Conferintei de Muzica din America (CMA), muzica nu iti uzeaza mintea, ci din contra, te ajuta sa gandesti mail impede si mai clar.

In aparenta, creierul uman urmareste aceleasi paterne precum muzica. Daca muzica joaca un rol asa de important ramane de vazut.“ sursa ⇒ aici

Unele cercetari arata ca oamenii care asculta muzica beneficiaza de o mai mare si mai buna interactiune intre partea dreapta si partea stanga a creierului lor.

Expertii sustin ca functiile musicale sunt practice un exercitiu de trimitere a fluxului de informatii. Aceste transmisii sunt folosite pentru a activa sarcinile creierului.

“Efectul Mozart” este notiunea cea mai populara in acest sens, pentru ca s-a demonstrat ca ascultand muzica clasica, in special a unei sonate a lui Mozart, iti creste rezultatul la un test de IQ cu 9 puncte.

Intr-un exercitiu similar, sobolanii au fost expusi aceluiasi tip de muzica si au demostrat ca in jocul de labirint se descurca mai bine.

Muzica si animalele

Se pare ca si animalele au o inclinatie pentru muzica. Unii sustin chiar ca o melodie de Mozart poate determina vacile sa dea mai mult lapte iar acesta este si de o calitate mai buna.
Veterinarii, administratorii gradinilor zoologice si alti iubitori de animale care muncesc cu ele zi de zi sunt de parere ca muzica are acelasi efect asupra animalelor pe care il are si asupra oamenilor. Sigur, poate fi la un alt nivel, dar exista totusi un impact intre animale si muzica pe care o asculta.

Pisicile sunt atrase de pian. Poate fi partial datorita vibratiilor pe care le simt, insa sunt absolut atrase de muzica, care tinde sa le calmeze.

Veterinarii folosesc muzica atunci cand opereaza un caine pentru a-l face sa se relaxeze, si la fel atunci cand cainele iese de sub anestezie, pentru a-l calma. Muzica este de asemenea difuzata in adaposturile pentru caini, mai ales cand acestia sunt cu atat mai agitati cand sunt inchisi. Orice ii poate ajuta sa se mai calmeze putin e un bonus. sursa: aici

“Efectul Mozart”

Efectul Mozart constă dintr-o serie de modificări pe care muzica compusă de Wolfgang Amadeus Mozart le induce asupra proceselor psihice cum ar fi capacitatea de învățare, atenția și memoria. S-a costatat că această muzică îmbunătățește aceste funcții, însă mecanismul prin care realizează acest lucru nu este pe deplin elucidat (sursa: wikipedia)
Orice muzica este eficienta, dar muzica clasica activeaza cel mai mult creierul. Tomografia arata ca muzica lui Mozart activeaza 90-100% din scoarta creierului, spre deosebire de genurile preferate de fiecare, oricare ar fi ele. In general, muzica simfonica si de camera activeaza creierul in proportie de 90% spre deosebire de tango, care activeaza 50% din suprafata creierului. Cel mai bun rezultat il are muzica baroca, al carei unde sonore au frecvente care se inscriu in zona de activare optima a activitatii cerebrale. Daca ascultam muzica baroca, neuronii capata un ritm de activitate cicilica, intre 8 si 12 cicli pe secunda, ceea ce se intampla numai in cazul geniilor.
Geniile au permanent aceasta frecventa, noi doar cat ascultam, dar este suficient, pentru ca imbunatateste memoria.

1 gând despre „Muzica si psihicul. Efectul Mozart”

  1. Muzica ne poate pune uneori în rezonanță cu energiile din Macrocosmos influențând astfel benefic, atât structura psihică cât și pe cea fizică. Muzicoterapia, in principiu, are in continut audierea uneia sau mai multor melodii, fraze muzicale sau unor sunete, care se repetă, dupa un algoritm, atfel incat vibrațiile lor să fie in mare parte constante. Chiar dacă uneori melodiile, frazele muzicale sau sunetele pare monotone, ele exprimă și imprimă celor care le ascultă, uneori anumite stări Benefice (de ex. de Iubire, de Curaj, de Fericire etc.). Muzicoterapia este terapia care are la bază o melodie. Sonoterapia este acea terapie care folosește sunete din spectrul audibil si nu numai. Vocaloterapia folosește sunetele emise vocal. Chiar dacă nu ne concentrăm atenția asupra muzicii, ci doar o ascultăm, efectele sunt de scurtă durată. Dacă reușim să ne concentrăm atenția asupra muzicii, atunci efectele sunt semnificative și pot aduce beneficii imense.

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s