Uncategorized

MARIA, ROSA MISTICA (TRANDAFIR TAINIC)


“Prin consacrarea sacramentală, preotul îl reprezintă pe Isus Cristos în calitatea de Conducător şi Păstor al Bisericii şi primeşte în dar o putere spirituală prin care participă la autoritatea cu care Isus Cristos, prin Duhul Sfânt, conduce Biserica. Datorită acestei consacrări înfăptuite de Duhul Sfânt, prin efuziunea sacramentala a Ordinului, viaţa spirituală a preotului este marcată, plăsmuită şi însemnată cu acele atitudini şi comportamente care sunt proprii lui Isus Cristos, Conducătorul şi Păstorul Bisericii şi care sunt sintetizate în caritatea sa pastorală”

Aşa este exprimat în Pastores dabo vobis (25 martie 1992), îndemnul apostolic post-sinodal al Papei Ioan Paul al II-lea, dedicat în totalitate preoţilor şi misiunii lor în Biserică.
În aceste cuvinte mi se pare că poate fi găsit miezul tuturor Mesajelor pe care Maria, Rosa Mistica, i le-a dat Pierinei Gilli: solicitudinea Mamei pentru ca sufletele consacrate şi preoţii în mod special, să regăsească elanul spiritual, spiritul de sfinţenie, iubirea faţă de Isus Cristos, faţă de Biserică şi faţă de sufletele răscumpărate prin Sângele lui Cristos.

Aceste mesaje, scrise în vremuri echivoce, deoarece primele apariţii au loc într-o perioadă de relativă abundenţă a vocaţiilor religioase şi sacerdotale, revelează astăzi adevărul lor urgent şi dramatic. Fecioara a întrevăzut, deja cu mult timp înainte, căderea vocaţională de care suferă Biserica astăzi. Tot cu mult înainte a întrevăzut şi “căderea” spirituală a sufletelor consacrate şi sacerdotale: din această cauză a explicat cu ce fel de remedii ar fi putut fi evitată o criză atât de dramatică şi devastatoare, pentru binele sufletelor şi pentru însăşi viaţa Bisericii. Totuşi, dacă mesajul ar fi primit măcar astăzi, ar mai fi timp să se schimbe totul.

Ea a vorbit despre trei trandafiri: unul alb, unul roşu şi unul galben-auriu. Primul este un mesaj de chemare la rugăciune, al doilea este un apel la sacrificiu şi al treilea este o chemare la jertfa totală pentru sfinţirea preoţilor.

De aici vine imaginea splendidă şi semnificativă a Mariei Rosa Mistica. Ea, Maica Bisericii, este prima care se roagă, prima care îi oferă sacrificii lui Dumnezeu şi, aşa ca şi pe Calvar, se jertfeşte împreună cu Fiul său.
Mesajul pe care ar trebui să-l înţelegem noi, din toate mesajele date de Maria Pierinei Gilli, este cu siguranţă acesta: îngrijorarea maternă a Mariei pentru Biserică. Solicitudine care solicită în acelaşi timp şi care pune, în inima celui care crede, noi urgenţe şi stimuli spirituali puternici.
Maria iubeşte Biserica pentru că este imaginea ei. Iubeşte preoţii şi persoanele consacrate pentru că sunt flori care fac ca Mireasa lui Cristos să fie frumoasă şi împodobită cu mantia mântuirii, învăluită în mantia dreptăţii, ca un mire care se împodobeşte cu diadema şi ca o mireasă care se împodobeşte cu bijuterii (Is 61,10). Dacă s-ar împuţina numărul sufletelor consacrate şi sacerdotale, s-ar întuneca frumuseţea şi strălucirea Bisericii. Dacă ar fi să lipsească toate acestea, ar lipsi şi mijloacele de sfinţire pe care ea le posedă prin Cristos şi Duhul Sfânt: Sacramentele şi Cuvântul.
Maria, prin mesajele sale, ne invită s-o imităm în iubirea sa pentru Biserică. Mai degrabă ar prefera să nu fie iubită şi venerată Ea, Maica Domnului, decât să nu fie iubită în acelaşi fel Biserica, mireasa Fiului său. Ca mamă, Ea spune că Biserica trebuie să genereze fii pentru Dumnezeu, prin sacramente şi prin Cuvânt: deci, are nevoie de suflete consacrate şi mai ales de preoţi sfinţi. Rugăciunea, sacrificiul şi pocăinţa: iată ceea ce ne cere Maria. Cultul Mariei, Rosa Mistica, devine astfel cultul Bisericii lui Cristos, semn de apartenenţă la poporul lui Dumnezeu.
Acesta este motivul pentru care, după părerea mea, trebuie să luăm în consideraţie, foarte serios, mesajul Mariei, Rosa Mistica.
Dorinţa şi speranţa mea este ca prin cuvintele simple şi umile pe care Maria i le adresează Pierinei, mulţi dintre noi creştinii, Biserica vie a lui Cristos, să ne putem converti şi să ne rugăm să nu pălească frumuseţea Bisericii în lipsa strălucirii unei prospeţimi regăsite a sufletelor chemate la consacrare şi la viaţa sacerdotală.
Rosa Mistica, roagă-te pentru noi şi dă-ne harul ca să fim atenţi şi plini de solicitudine în primirea mesajului tău!

p. Augusto Drago.*
*P. Augusto Drago este un frate minor conventual care trăieşte la Bazilica Sfântului Francisc de Assisi. Este profesor de Introducere generală în Sfânta Scriptură şi teologie şi un exeget al scrierilor Pauline. A fondat, prin inspiraţia Duhului Sfânt, o comunitate religioasă numită ” Comunità Adveniat Santa Maria in Arce”
.

 
FONTANELLE de Montichiari

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s