Uncategorized

Libertatea…свобода…自由…. freedom…ελευθερίας…kebebasan…פרייַהייַט


Libertatea. Ce mai este libertatea in ziua de astazi? Un concept, o idee pe baza careia multi tin prelegeri nocturne lungi si sterile? Privita prin spectrul filosofiei, libertatea este atat de frumoasa….ceva intangibil, luminos, cald…dar care a ajuns atat de lipsit de substanta in ziua de astazi.

Pentru multi dintre romani sau est-europeni, libertatea a fost ceva maiestuos, dupa care au tanjit zeci de ani degeaba. Isaiah Berlin vedea doua tipuri de libertate: una negativa si una pozitiva. Libertatea negativă precizează care este limita independentei comportamentului individual, fiind astfel identificabilă cu lipsa constrângerilor din partea altor persoane asupra activității mele.
Libertatea pozitivă privește sursa comportamentului, utilizarea derivând din dorința individului de a fi propriul său stăpân. Libertatea concepută ca libertate pozitivă este corelată în mod direct cu opiniile despre ceea ce constituie „un eu, o persoană, un om”.

Trecand de la spiritul filosofic al libertatii la cel realist, palpabil in viata de zi cu zi, vad in libertatea prezenta exact acea „toxina” care a dus in final la crearea unei iluzii perfecte: ACEEA CA SUNTEM CU ADEVARAT LIBERI!

Sa fim seriosi, chiar suntem liberi? Sau suntem lasati sa credem ca suntem liberi? Acum, paradoxal, avem chipurile mai multe libertati decat avem intr-o dictatura. Dar in acelasi timp inamicul s-a mutat dintr-o zona pe care o puteam indentifica relativ simplu, intr-o arie care cu greu mai poate fi identificata de oameni.

O sa intrebati despre ce inamic este vorba. Ei bine, acel dusman al libertatii depline a existat mereu, intr-o forma sau alta. Astazi el este prezent in special in mass-media. O foloseste pentru a manipula opinia publica si nu mai are doar un singur nume. Acum poate avea n-nume. Aceasta iluzie a libertatii – de fapt un indemn criminal spre consumism desantat si fara noima – a aruncat lumea de azi intr-o criza economica profunda.
Cei care au creat iluzia au triumfat.

Mai este astazi libertatea un bun de pret?

Daca ar fi sa ne luam dupa criza greceasca care pare a fi urmata de cea italieneasca, as zice ca libertatea de orice fel a cam incetat sa existe. Ea este acum mult mai iluzorie decat era inainte.  Oamenii mereu au cautat libertatea, dar atunci cand au avut-o, ce au facut cu ea? Multi din ei habar n-au avut ca sunt de fapt liberi si si-au batut joc de ea, ajutati e drept si de marii papusari care se chinuie acum sa creeze o noua lume.

Cea mai buna libertatea este cea in care constrangerile se rezuma la o singura lege: Dinte pentru dinte si sange pentru sange. Daca aceasta ar fi unica lege aplicabila in mod universal, punem pariu ca si lumea ar fi mai buna? Un potential raufacator va sti ca tot ce face se va intoarce impotriva lui, deci de ce ar comite acele faradelegi?

 

3 gânduri despre „Libertatea…свобода…自由…. freedom…ελευθερίας…kebebasan…פרייַהייַט”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s