Uncategorized

Cine sunt cei mai slabi lideri politici europeni?


Zilele acestea am vazut cum un stat care a devenit sinonim cu criza, Grecia, a luat decizia de a sustine un referendum pentru a vedea daca accepta banii Europei pentru a se salva de la inec. Premierul grec, Giorgios Papandreu s-a dus cu mana intinsa la Nikolas Sarkozy si la Angela Merkel si a cerut ajutor.
Culmea, dupa ce Europa a stat cu dintii in batista de frica unui colaps elen, acestia au primit ajutorul pe care il cereau.
Tupeul grecilor s-a aratat insa abia dupa ce au primit vestea cea buna. Acum vor referendum. Pentru ca sa ce?
Premierul Papandreou este de parere ca poporul grec trebuie sa isi dea cu parerea daca banii europenilor – adica mai mult ai nemtilor si ai francezilor – sunt buni si nu incalca demnitatea umana a grecilor.

Pai cum vine asta, cand grecii s-au dus ca milogii la Inalta Poarta de la Bruxelles, nu erau asa preocupati de demnitate. Acum, cand li s-au dat banii, stai ca nu mai este asa cum era. Acum vor referendum pentru a decide daca merita sa ia banii celorlalti si sa se salveze.

De ce oare au ajuns grecii sa aiba atata tupeu?

In primul rand pentru ca vreme de multi ani grecii au fost invatati sa se capatuiasca pe degeaba pentru ca politicienii populisti sa stea in functii caldute si sa aiba multa putere. Fiind invatati numai cu cersetoria si hotia, grecilor acum li se pare normal sa li se dea mocca ceea ce ei cer, dar fara sa se si gandeasca daca si merita. Statele europene care detin titluri (active) grecesti – cred ca denumirea tehnica este de “bonduri” – stau acum cu inima la gat pentru ca o eventuala golire a vistieriei de la Atena ar insemna ca tot ce au ei e un pic mai mult decat nimic. Niste hartii, ca practic asta ei in proportie covirsitoare, care acum au o valoare iar maine ar putea sa nu mai aiba nicio valoare.
Speriati de perspectiva unui colaps al tarilor lor, liderii europeni se chiunie sa salveze Grecia pentru a se salva ei insisi in primul rand.

Din aceasta cauza grecii acum au ajuns sa fie sula din coastele nemtilor si francezilor in primul rand. Ei pe de o parte se duc cu coada intre picioare la mai marii Europei, dar presiunea strazii ii face pe politrucii lor sa faca si gesturi oarecum tardive. Amenintarea cu referendumul a creat frisoane reci in bursele occidentale, dar chiar daca grecii resping referendumul, chiar credeti ca Grecia o sa ramana de caruta? La ce interese militare, in special, sunt acolo, cine isi va permite sa lasa balta Grecia?

Intrebarea din titlu ramane deschisa. Cine sunt cei mai slabi lideri si UE? Merkel si Sarko pentru ca nu au stiut sa puna piciorul in prag si sa le dea peste nas grecilor? Papandreu, care la ora la care scriu acest articol se pregateste sa isi dea demisia. Berlusconi, care este un fel de gigolo si a ajuns cunoscut mai mult pentru “bunga-bunga” cu prostituate romance decat pentru vreo masura economica drastica?

Reclame

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s