Uncategorized

Blogosfera – a cincea putere?


Comunicarea, acest proces fundamental al progresului cunoaste astazi o faza mai neplacuta. Aparitia unor vectori de transmitere a mesajelor foarte eficienti si moderni a permis practic ca informatia bruta, neprelucrata, sa ajunga la cetatean in zeci de secunde uneori sau la cateva minute de la intamplari. In acelasi timp cei care stau in spatele butoanelor pot sa manipuleze vectorii care transmit mesajele. Aici ar intra posturile de radio, televiziunile, platformele electronice de comunicare etc. Dar mai exista si alti vectori, care pana acum incearca sa isi mentina independenta, si care nu pleaca capul la influenta diversilor centri de manipulare. Aici ma gandesc la politicieni, oameni de afaceri cu interese in sfera economiei si a politicii etc.

In conditiile in care presa romaneasca devine tot mai politizata, blogosfera, din care fac parte inclusiv oameni politici – Adrian Nastase, Ion Iliescu – tinde sa devina si ea un fel de suplinitor al golului lasat de presa in independenta si impartialitatea publicarii mesajelor.

Cat va dura pana cand blogosfera va fi acceptata ca o a cincea putere neaoficiala in stat?

Recunoasterea acestui fenomen, blogging-ul, drept o putere alternativa si oarecum de proportii egale cu presa in momentul de fata este aproape imposobila. Cel putin la nivel oficial. Dar ea exista. Dovada sunt puzderiile de bloguri deja consacrate si celelalte care sunt create zi de zi. La un moment dat se va produce si o „ciocnire” oficiala intre cele doua forte. Cand zic asta ma refer la tentativele de a manipula oamenii cu televizorul sau cu ziarul si la capacitatea de riposta a blogosferei in a rasturna sensul informatiilor vadit gresite si a face oamenii sa vada realitatea asa cum trebuie ea vazuta.
Recent am participat la o intalnire a bloggerilor – cred ca stiti deja asta – dar se preconizeaza si altele. Cred ca ar fi o tema interesanta de dezbatere perioada in care blogosfera va constitui cu adevarat o putere similara cu presa, capabila sa reprezinte si sa apere dreptul cetatenilor la o informare corecta, libera si impartiala.

Dupa numarul de bloguri inscrise pe motoarele de cautare, nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 ani, avand in vedere ca internetul este inca un lux in mediul rural. Odata constientizata capacitatea bloggerilor de a deveni lideri de opinie, pasul urmator cred ca ar trebui sa fie organizarea unor bloguri colective, care sa functioneze in paralel cu cele personale, unde problemele care ne preseaza si care sunt prezentate distorsionat sa fie puse pe tapet fara menajamente.

1 gând despre „Blogosfera – a cincea putere?”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s