Uncategorized

Renuntarea la religie inseamna renuntarea la Dumnezeu?


Steve Jobs a murit lasand in urma o mostenire cu care putini pamanteni se pot mandri. A fost creatorul unor unelte tehnice care au dus civilizatia umana cu cate un mic pas mai aproape de progresul secolului 21. Traim in era informatiilor si a vitezei, deci iPhone sau iPad trebuiau neaparat inventate de cineva. Dumnezeu l-a ales pe Steve Jobs sa faca aceste minuni ale lumii noastre.  Se supara oare Dumnezeu pe Om pentru ca acesta se foloseste de niste unelte pentru a putea sa comunice mai bine sau pentru a putea munci mai bine? Eu unul sper ca nu, pentru ca sunt lucruri mult mai feroce care sa il supere pe El decat iPhone sau iPad.

Postarea aceasta nu este insa despre ultimele descoperiri tehnologice ale Apple, ci despre ceea ce a facut la un moment dat omul Steve Jobs cu credinta sa. Nascut in SUA, dintr-un tata sirian si o mama americana, a fost abandonat de parintii sai si adoptat de cei care i-au dat numele de Steve Paul Jobs. In tinerete a plecat in India in cautarea Iluminarii si s-a intors inapoi in SUA budist convins si purtand hainele de calugar cu capul ras.
Dupa moartea lui, am vazut pe unele bloguri crestine tot felul de comentarii urate la adresa lui. Un om a fost abandonat la nastere si a crescut intr-o lume care isi cauta atunci, vorbim de anii’ 70, o identitate spirituala. Eu nu cred ca acest inventator a gresit cu ceva atunci cand a ales calea budismului. Dumnezeu stiu ca este peste tot, deci schimbarea unei religii cu alta n-ar trebui sa-l indeparteze pe Om de Dumnezeu. Ceea ce difera sunt poate caile prin care o persoana se roaga la Fiinta Suprema si reuseste intr-un fel sau altul sa intre in contact cu Divinul.

Abandonarea unui credinte si abandonul lui Dumnezeu

Multi fanatici religiosi considera ca a abandona credinta este egal cu al abandona pe Creator. Steve Jobs poate o fi renuntat la crestinism, dar nu cred ca a putut sa renunte si la Dumnezeu. La fel, orice om care are posibilitatea de a alege in viata religia pe care vrea sa o practice, o poate face, dar credinta intr-un Dumnezeu unic poate sa nu dispara. Distantarea de Dumnezeu cred ca poata sa apara atunci cand omul nu mai vrea sa creada deloc in El sau atunci cand cu buna stiinta, muritorul de rand comite niste fapte grave care sunt pedepsite de divinitate. Aici cred ca pot aminti crima, hotia, marturia mincinoasa, lacomia etc. Daca nu ne vom cai pentru faptele noastre, atunci e posibil sa Dumnezeu sa ne lase de capul nostru de tot.

Liberul arbitru este cel care ne ghideaza in viata de zi cu zi. Datorita lui noi oamenii avem si responsabilitati. Daca Dumnezeu nu ne-ar fi dat acest instrument, noi probabil am fi ajuns in Rai demult, pentru ca nu am mai fi fost responsabili de actiunile noastre. Nemaifiind noi responsabili, atunci pot spune ca am fi fost ca niste prunci nou nascuti care traiesc in sanul mamei si la randul lor nu sunt responsabili de ceea ce fac.  Dar oamenii trebuie sa invete ca pentru fiecare actiune a lor exista niste consecinte. Unele au efect pozitiv si sunt de real ajutor cuiva, altele au efect negativ. Acesta din urma genereaza durere, pierderi de vieti omenesti (razboiul din Irak, razboiul din Afghanistan, conflictul din Libia etc) si indeparteaza omul de Dumnezeu.

Dumnezeu Sa-L odihneasca pe Steve Jobs si sa incerce sa le lumineze mintea celor mai fanatici dintre credinciosii Sai pentru ca vom ajunge sa ne dam seama ca nu vor mai conta religiile atat de mult pe cat va conta credinta profunda, care porneste din interiorul nostru, in Dumnezeu.

Reclame

7 gânduri despre „Renuntarea la religie inseamna renuntarea la Dumnezeu?”

 1. Dictatura justiitiei are dreptate.
  Nu sunt adeptul fanatismului!
  Am cautat o definitie a conceptelor de religie, credinta si Dumnezeu, dar toate imi par clericale;
  ceea ce ma duce cu gandul la o dictatura spirituala, careia daca nu i te supui esti bun de blamat
  Nu mai vorbesc de cei care in nebuloasa propriei ignorante, abia asteapta sa atace, in numele Domnului!

  1. Eu cred ca spiritul omului, indiferent de religia pe care o practica este divin si are in el dorinta de a promova bunatatea in jurul sau. Pe masura ce oamenii se indeparteaza de latura divina a propriului lor spirit intervin manifestari, ca altfel nu stiu cum sa le zic, care ne altereaza spiritul. Minciunile, furtul, lenea, pofta la avutul aproapelui etc. Dumnezeu, cand ne-a dat cele 10 porunci le-a dat cu o anumita logica pentru ca stia ce anume se poate intampla daca incalcam o anumita ordine instaurata de El.

   1. Da Razvane, Divinul este in noi, indiscutabil!
    Prin acea energie de sorginte divina care este Spiritul.
    Si, fara a supara pe cineva, cred ca budismul, prin pildele binevoitoare pe care le da adeptilor sai, contribuie la nealterarea spirituala, simbolizata in cele 10 porunci, ca întruchipare a lui Dumnezeu
    Toate bune!
    Madi si Onu

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s