Uncategorized

Supravegherea alegerilor interne din partide de catre A.E.P., o masura care ar „cerne” candidatii pentru functiile publice alese sau numite


Toata lumea este de acord ca avem o clica politica paralela cu nevoile cetatenilor care din patru in patru ani nu face nimic altceva decat de reitereze niste promisiuni electorale menite sa le mai aduca un mandat. Bun, ce facem? Multi ar zice ca de fapt nu exista parghii si nici solutii pentru a schimba ceva cand in realitate s-ar putea face ceva ar putea aduce o boare de schimbare in partidele politice mioritice. Iata ce idee mi-a venit mie si care cred ca ar putea sa mai cearna posibili candidati demagogi prin sita alegerilor. A alegerilor interne din fiecare partid. 😉

Asa cum este normal, in Romania exista o lege a partidelor politice. O puteti citi/descarca aici: Legea Partidelor Politice. Iata ce se zice la articolul 14, alineatul 2: „Delegaţii la adunare sunt aleşi de organizaţiile teritoriale prin vot secret. Numărul acestora se stabileşte în raport cu numărul de membri. Procedurile de desemnare şi de delegare a acestora trebuie prevăzute în statut.”

Daca ar fi aplicata ad-litteram fraza de mai sus, probabil ca în partidele noastre politice ar exista un fel de democratie functionala care ar asigura şanse cat de cat egale tuturor candidaţilor in structurile interne de conducere ale acestora. In realitate situatia nu este deloc asa. Democratia in interiorul fiecărui partid este dictata de seful acestuia si punct. In rest orice opinie contrara este combatuta cu vehementa iar in privinta alegerilor din interiorul partidelor, totul se face din timp, in birouri, carciumi sau restaurante, ziua votului insemnand doar bifarea unor nume de pe buletinul de vot cu ajutorul unui biletel plasat din timp in sala. Credeti-ma, am trecut prin asa ceva si stiu bine ca asa e.

Ideea mea ar fi cam asa. Se iau Autoritatea Electorala Permanenta, care are un Regulament dupa care functioneaza – regulament_aep – se modifica regulamentul prin acordarea posibilitatii AEP sa monitorizeze alegerile interne din fiecare partid, si Legea Partidelor Politice, care va trebui sa contina niste paragrafe ce obliga partidele sa organizeze alegerile conform statului lor dar numai sub supravegherea AEP si in felul acesta membrii alesi ai Birourilor Politice Centrale/Locale vor fi alesi exact ca si consilierii locali sau parlamentarii.

Motivatie

Alegerile pe linie interna in fiecare partid nu reprezinta nimic altceva decât rampa de lansare a viitorilor candidati pentru niste functii publice in stat. Nu odată măgăriile facute de catre mai marii partidelor politice, au scos in fata alegatorilor personaje pitoresti, tragi-comice care au reusit sa ajungă destul de sus. Exemple ar fi Gigi Becali, Traian Basescu, Emil Boc, Vadim Tudor, Gheorghe Bunea Stancu etc. Raul cel mare, sursa corupţiei si incompetentei, începe de fapt din interiorul acestor partide, alegerile interne din fiecare partid fiind in România pasul cel mic către  funcţia cea mare. Daca aceste alegeri ar fi tratate ca si celelalte alegeri, iar in interior ar exista o competiţie electorala obligatorie!! si oamenii sa voteze „pe bune” pe x sau y, România ar scăpa puţin cate puţin de paraziţi si de incompetenţi pentru ca membrii de partid, adică cetăţenii care au anumite simpatii politice , ar vota pe cei pe care ii admira sau care au dat dovada ca se pot impune într-o competiţie electorala deschisa şi cinstita.

Reclame

6 gânduri despre „Supravegherea alegerilor interne din partide de catre A.E.P., o masura care ar „cerne” candidatii pentru functiile publice alese sau numite”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s