Uncategorized

Intalnire in abisuri I


Cadetul se trezi la ora 4.30 de dimineata, ora obisnuita, la care intra in tura. Somnoros, se dadu jos din cuseta alocata care ii tinea loc si de pat si de camera individuala, si se spala in micuta baie comuna pe care o mai foloseau alti 30 de tineri ofiteri ca si el. Dupa ce isi privi in oglinda chipul care trebuia urgent sa aiba o „intalnire” cu lama de ras, porni imbracat in uniforma lejera catre bucataria vasului. Dintre toate incaperile si locatiile navei, aceasta era cea mai mare si singura vopsita in alb. Mirosul de cafea proaspat macinata „Made in Brasil” facuta la ibric ii inunda narile. „Uite ceva pentru care merita sa te dai jos din pat la ora asta”, gandi cadetul-ofiter Alexei Alexeevici Nekitin. In varsta de 21 de ani se nascuse in Sankt-Petersburg, Rusia. Se tragea dintr-o familie de marinari. Stra-strabunicul sau fusese capitan pe o nava de razboi a tarului Petru cel Mare. El practic deschisese traditia in familie. Setea dupa imensitatea nesfarsita a marii se transmisese apoi mai departe din generatie in generatie. Stra-strabunica sa fusese o doamna educata din inalta societate franceza care se indragostise nebuneste de stra-strabunicul sau, si ca atare il urmase deghizata in barbat la bordul navei cu care acesta s-a intors in Rusia. Aici au dat nastere unui baiat, o splendoare blonda cu par buclat care la 17 ani a imbratisat cariera in Marina Rusa. Acesta luptat in batalia din stramtoarea Tsushima, cand flota tarului Nicolae a pierit in apele Pacificului, nimicita de navele Marinei Imperiale Japoneze. Supravietuind dezastrului, a ajuns cu greu pe pamantul Rusiei unde avea sa lupte in timpul Revolutiei din 1905 pentru drepturile taranilor si muncitorilor. 12 ani mai tarziu avea sa treaca de partea Armatei Albe, a amiralului Kolceak, dar avea sa emigreze in cele din urma in Franta, albii pierzand razboiul. Tanarul Alexei Nekitin se nascuse in Rusia. Strabunicul sau, desi alb din punct de vedere politic, a ramas un patriot convins si s-a casatorit cu o frumoasa siberiana, pribeaga si ea pe meleaguri straine, alungata de faptul ca o parte din sangele ei era albastru, lucru neconform cu noile standarde impuse de marxism-leninism. Intorsi in Rusia dupa caderea comunismului, pentru ca strabunicul sau a dorit sa fie ingropat in pamantul Mamei Rusia, familia lui s-a stabilit definitiv aici.  Bunicul sau, desi nu a fost ofiter de cariera, si-a dat fiul cel mare, tatal lui Alexei, la Academia Fortelor Navale din Sankt-Petersburg, pentru a relua traditia familala.

In anul de gratie 2022, Alexei Alexeievici Nekitin devenea ofiter-cadet al aceleasi prestigioase scoli de marina a Rusiei. Pentru ca avusese o fire mai rebela de mic, a optat pentru a deveni ofiter pe un submarin rusesc. Dupa multa munca visul i s-a indeplinit, in ciuda faptului ca tatal sau i-a transmis ca omul, in general, nu a fost facut sa mearga pe sub-apa.
In dimineata aceasta isi sorbea linistit cafeaua „Made in Brasil” in bucataria alba a submarinului nuclear din clasa SuperBorei, care era o minune a tehnologiei mondiale. Locul sau era pe puntea sonar a navei. Sumbarinul era primul din clasa sa si avea la bord nu mai putin decat 180 de oameni. Plecasera de la baza  lor din Murmansk, Marea Alba, si urmau sa ocoleasca America de Sud si sa iasa la suprafata dupa 5 luni in dreptul bazei navale Port-Arthur (Vladivostok). Misiunea lor era una de patrulare in Atlantic si Pacific, testarea reactiei echipajului in caz de urgenta plus adunarea de informatii despre adancimea oceanului, structura rocilor de pe fundul marii, actualizarea hartilor submarine deja existente.

Nava era lunga de 210 metri, nu avea inca focoase nucleare la bord, dar era dotata cu cele mai noi torpile rusesti, invizile pe sonarele NATO. Oricum, nimeni nu se gandea ca in timpul misiunii aveau sa traga cu ceva in vreun potential inamic. In subordinea lui Alexei sa gaseau cele 12 sonare cu care nava era echipata. Fiecare cu cate un operator separat, ele erau ochii si urechile navei in strafundurile oceanului planetar. Din cele 12 statii de ascultare, 6 erau sonare de tip pasiv, care nu faceau decat sa asculte sunetele marii. Datoria lui era sa interpreteze informatiile, sa compare datele cu cele din baza de date a navei si sa le transmita mai departe capitanului care lua deciziile optime impuse de situatie. Tura sa a inceput in nota obisnuita de pana atunci. Erau la 750 de metri adancime, iarasi o adancime record pentru o nava construita de om, si se deplasau pe directia sud-sud-vest, fiind acum la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Stramtoarea lui Magellan. Nu aveau loc miscari tectonice la mare adancime iar din cele 12 sonare nu erau puse in functiune decat 10.  Ziua parea sa treaca la fel ca si restul. Cu nasul in harti, in computere, si cu rigle si creioane in maini. Pe la ora 11 insa, Ghiorghi, unul din operatori, sesiza niste zgomote ciudate in casti, captate de unul dintre sonarele pasive ale navei. Alexei asculta dar la randul sau nu intelese nimic. Tiparul sunetelor nu semana cu nimic din ceea ce stiau. Putea fi un animal necunoscut, puteau fi stanci in cadere, desprinse de curentii submarini, puteau fi multe.
Sunetele nu durara decat 27 de secunde. Un timp suficient pentru a fi comparate cu tot ce aveau in baza de date si mai ales, pentru a fi inregistrate de aparate. Dupa acest rastimp, disparura si nu mai fura inregistrate de niciun aparat de la bordul navei.

Analiza lor nu releva nimic, asa ca fura consemnate intr-un registru special al navei. Incet ,lucrurile revenira la normal si fiecare om de pe nava intra in rutina. La ora 14 insa, cand Alexei se pregatea sa ia o binemeritata pauza, brusc, toti operatorii sonarelor intrara in alerta. Aceleasi sunete, de tip necunoscut, dar de o intensitate mult mai mare si de o frecventa  la fel de mare, aproximativ 100 de khz. „Domnule capitan, acel obiect, orice ar fi, pare sa se apropie de noi. Pozitia noastra acum este la 600 de km de coastele Braziliei. In jurul nostru nu e nimic, sau cel putin asa ne zic hartile”, transmise Alexei capitanului navei.

Reclame

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s