Uncategorized

Grecia – noul „om bolnav al Europei”?


Candva, prin secolul 18, Imperiul Otoman, forta care isi trimitea altminteri spahiii si ieniceriii in fata zidurilor Vienei ( de doua ori chiar), odata in 1529, asediu soldat cu pierderea a 40.000 de soldati de catre Soliman I si a doua oara in 1683 cand Jan Sobieski a ridicat asediul, isi capata renumele de omul bolnav al Europei. Maretia cuceritorilor Bizantului si a inlaturarii dinastiei Paleologilor din istoria Europei apusese. Marile Puteri ale vremii abia asteptau sa se infrupte din trupul otomanilor, care incet incet se indreptau inspre apusul erei de cuceriri si se pregateau sa intre in cea a reformelor sociale si politice.
Nu are sens acum sa fac o recapitulare a evolutiei Turciei de atunci, dar situatia respectiva incepe sa semene izbitor de mult, ce e drept pastrand proportiile, cu cea a unei alte foste glorii a Europei Antice, Grecia.
Natiunea care a dat lumii filozofia, artele, pe Platon, Euclid, Aristotel, se confrunta cu o criza fara precedent care ne arata cat de bolnav este sistemul acesta de imprumuturi de la F.M.I. pentru a achita salarii si pensii.
Georgeuos Papandreu este prins intre ciocanul protestatarilor din fata Parlamentului si nicovala Frantei, Germaniei, Marii Britanii si USA. Grecia are deja datorii de sute de miliarde si mai vrea sa mai imprumute in timp ce germanii si britanicii s-au cam saturat sa dea bani unor faliti.

Ar trebui Grecia lasata balta de FMI si UE?

Parerea mea sincera este ca DA. Grecii, cu toata istoria lor formidabila au un mare neajuns: sunt puturosi. Mai puturosi chiar decat romanii, daca asa ceva credeti ca ar fi posibil. Ei bine, da, se pare ca sunt altii care sunt si  mai si decat noi. Protestele grecilor, aruncatul cu pietre si cocteiluri Molotov in reprezentantii legii nu pot acoperi ceea ce multi stiau de ani buni dar inchideau ochii pentru ca banii se faceau usor: grecii au papat pe banii altora, nu au investit in economia reala nici un euro, au adoptat moneda unica desi nu erau pregatiti deloc si au marea problema cu ceea ce nemtii numesc generic „arbeit”. „Tragedia greaca” ameninta serios stabilitatea zonei euro si ca un facut ne ameninta indirect si pe noi. 12 banci romanesti au capital elen, si cum acolo e foame de bani nu ar fi o surpriza sa ne trezim ca din Romania se scot bani de catre greci pentru a achita datoria lor.
Pentru a-si proteja interesele statul roman cred ca ar trebui sa adopte masuri radicale si incerce sa opreasca din timp orice tentativa a pierde banii poporului roman in buzunarele sleite are elenilor.
Grecii trebuie sa invete sa munceasca, sa fie educati intr-un spirit al muncii si sa nu mai cerseasca la marile puteri dolari pentru a achita pensiile si salariile. In Grecia, poate nu stiati, dar exista si al 14-lea salariu si pensia de „fata batrana” pentru mademoiselle-le care nu se maritasera la tinerete. 

Date fiind faptele de mai sus, parerea mea este ca Grecia este noul bolnav al Europei si dezmembrarea sa nu ar fi chiar o surpriza, insa marele meu regret este ca Romania  nu se va putea infrupta si ea din trupul insoritei Grecii. Cateva insulite acolo unde sa facem niste statiuni romanesti nu ne stricau. 🙂
In incheiere sper sa nu fiu facut de vreunul „porc imperialist”, „fascist” etc. pentru ca NU AM SA IL BAG IN SEAMA. 😉

Reclame

2 gânduri despre „Grecia – noul „om bolnav al Europei”?”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s