Uncategorized

Ramas bun, Fanus Neagu


Astazi s-a stins din viata unul dintre ultimii scriitori din „scoala veche”- daca imi permit sa zic asta – a literaturii romane, Fanus Neagu. Nascut in comuna Gradistea de Sus, judetul Braila, in anul 1932, intr-o familie de tarani. A studiat primii cinci ani de şcoală primară în satul natal. Îşi continuă studiile între anii 1944-1948 la Liceul Militar din Iaşi (trei ani îi urmează la Liceul Militar din Câmpulung-Muscel). Urmează apoi Şcoala Pedagogică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1952 devine cursant al şcolii de literatură „Mihai Eminescu” până în anul 1953, fiind coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, Radu Cosaşu etc. Între anii 1954-1957 învaţă la Facultatea de Filologie din Bucureşti, dar nu îşi încheie studiile.

Volume publicate

În anul 1954 debutează cu povestirea Duşman cu lumea”, în revista „Tânărul scriitor”. În anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan”, volum retipărit în 1964 sub titlul „Cantonul părăsit”. În anul 1960 publică „Somn de la amiază”, iar în 1962 „Dincolo de nisipuri”. În anul 1967 publică „Vara buimacă”, piesa „Scoica de lemn” la Teatrul Nottara din Bucureşti. În anul 1979 „Cartea cu prieteni”. În anul 1981 „Insomnii de mătase”. În anul 1985 „A doua carte cu prieteni”. În anul 1985 i se joacă piesele „Echipa de zgomote” la Teatrul Majestic şi „Olelie” la Teatrul Naţional din Bucureşti. În anul 1987 „Întâmplări aiurea şi călătorii oranj”, volum de publicistică. În anul 1988 „Scaunul singurătăţii”, roman. În anul 1993 i se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara piesa „Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp”. În anul 1994 „Dincolo de nisipuri”, nuvele, la Editura Porto-Franco, Galaţi.

Premii si activitate

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Cantonul părăsit”
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe”
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru piesa „Echipa de zgomote”
Premiul Uniunii Scriitorilor pentru piesa „Casa de la Miezul Nopţii” sau „Paiaţa soseşte la timp”
In perioada decembrie 1993 – 1996 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti
În noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române
În data de 21 decembrie 2001 devine membru titular al Academiei Române.

13 gânduri despre „Ramas bun, Fanus Neagu”

  1. Lasa-ti blogul asa ca e ok.

    Plus ca e vazut de prietenul Google aproape instantaneu. Ceea ce nu ar fi asa simplu pe un domeniu proprietar, chiar pe platforma WordPress (cel putin asta e impresia mea).

    Spor!

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s