Uncategorized

Performanta la romani


Ieri, presedintele Traian Basescu a afirmat ca poporul roman este neperformant.

„Cum poţi să faci un stat social dacă economia, şi scuzaţi-mă că o spun, chiar poporul are performanţe limitate? Muncim 8 ore, când vom învăţa să nu mai lăsăm 3 milioane de hectare nemuncite. Că nu vin miniştrii să are pământul, nici să-l cultive. Când vom învăţa că decât să stau la cârciuma satului mai bine bag plugul în hectarul şi jumătate din spatele casei? Trebuie să ne hotărâm să fim performanţi!”, a spus, duminică, Traian Băsescu.

Ce inseamna de fapt un popor performant? Mai ales ca aici vorbim de poporul roman. In plus, dupa ce criterii clasificam performantele unui grup de indivizi care convietuiesc intr-un areal geografic. Exista romani harnici si romani puturosi. Exista romani betivi si romani sanatosi. Mai exista si romani lenesi si romani mistocari, care iau totul in sictir.

Referindu-se la cetatenii din mediul rural, Traian Basescu a atins un punct „sensibil”, nevralgic al educatiei precare pe care romanii de la tara o au si e obiceiurilor pe care multi tarani le-au deprins de-a lungul timpului. Aici este vorba despre lene si tovarasia paharului. E foarte adevarat ca in mediul rural crasma satului este o intitutie sacra, cvasi-existenta, locas de sub-cultura, loc de inchinaciune in fata lui Bachus.

Am mers deseori prin satele patriei noastre cu diverse ocazii, in interes de serviciu sau in vizite. Am putut constata in acele vremuri ca barul satului era  mai important decat dispensarul, dealtfel in unele sate nici nu cred ca exista dispensar.

Aceeasi tarani insa, care stau la crasma satului si lasa hectarul de pamant nearat sunt lipsiti in mare parte de mijloacele dezvoltarii unei agriculturi eficiente. A ara un hectar de pamant nu e chiar o treaba asa de simpla, dupa cum o arata vorbele presedintelui. Iti mai trebuie si niste unelte moderne. Plugul cu boi sau cai, sapaliga nu pot fi uneltele dezvoltarii unei agriculturi moderne capabile sa hraneasca 22 de milioane de romani si sa mai aduca si profit din exporturi.

Statul roman, dupa 1990, intr-o situatie care nu se impunea, a desfiintat CAP-urile si IAS-urile. Pamantul a fost impartit celor care doreau sa devina proprietari, dar nu s-a gandit nimeni ca de fapt explotarea terenurilor agricole in comun este cea mai buna solutie pentru exploatarea pamantului Romaniei. In anii ’30 ai secolului trecut a existat si un studiu de caz al unui mare economist roman, imi scapa acum numele, care a ajuns si el la aceeasi concluzie cu comunistii: agricultura romaneasca se poate dezvolta numai prin folosirea terenurilor in comun, altfel este neperformanta.

Reclame

3 gânduri despre „Performanta la romani”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s