Uncategorized

„Metaforic vorbind, toti am fost la Odessa in octombrie 1941” – Florin Iepan, cineast


1941 a fost un an greu pentru Romania, primul din cei 5 ani de razboi mondial. In iunie maresalul Antonescu dadea un ordin care a ramas inca valabil, la 7 decenii de la prima sa strigare. Nu am rapus vrajmasul de la Rasarit si nici nu am reintregit Romania asa cum au vrut romanii in acele vremuri. Recent, un cineast roman de care eu marturisesc ca nu am auzit deloc, Florin Iepan pe numele sau, a inceput sa lucreze la o pelicula (in care se pare ca se vor folosi si telefoane mobile conform spuselor regizorului) care vrea sa alunge valul negru al timpului de pe ceea ce multi considera o crima abominabila comisa la ordinele maresalului Antonescu.

In timpul razboiului pentru dezrobirea Basarabiei, Armata Romana a ajuns si la portile Odessei, asta intamplandu-se in august 1941. Luptele pentru cucerirea orasului, desi se preconizau a fi de durata scurta, au durat in realitate mult mai mult, sovieticii opunand o rezistenta neasteptata. Dupa cucerirea in luna octombrie a Odessei, cu sprijin german, rezistenta sovietica, formata cel mai probabil din oameni pregatiti de NKVD, a aruncat in aer comandamentul trupelor romane in seara zilei de 22 octombrie.

Reactia spontana a trupelor noastre prezente in oras a fost de a executa represalii la adresa potentialilor vinovati, si din pacate, cum se intampla adesea, victimele au fost formate in cea mai mare parte din civili nevinovati. Nu este un act care sa faca cinste armatei romane, dar pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de contextul vremurilor la care ne raportam.

Pe mine ma deranjeaza insa ceva la cei care acum cred ca sunt un fel de „salvatore de la patria”, si care abordeaza teme ce aduc in discutie orori ce s-au petrecut acum mult timp.

Eu cred ca multi din cei care doresc sa se lanseze in cinematografie se folosesc de suferinta unor amarati, de manipularea venita din partea unor societati care chipurile reprezinta minoritatea evreiasca si transforma totul intr-o afacere, un bussines care se vinde bine si care le umple buzunarele de bani.

De ce  „metaforic vorbind, toti am fost la Odessa in 1941”? Oare vina pentru crimele care s-au petrecut in acele zile, acolo, trebuie impartita intre generatiile care au acum pana in 40 sau 50 de ani? Ca sa ce? Aici este vorba despre o crima de razboi, dar aceasta crima de razboi a fost pedepsita in anul 1946 de un tribunal al poporului, care ma rog, avea si el anumite „hibe”, dar in aceasta privinta probabil ca sentinta a fost data conform realitatii. Specula cu suferinta unor amarati, deja obisnuitul comportament al evreilor de a poza in victime vesnice ale antisemitismului, mai mult sau mai putin inchipuit, vociferarea foarte dura fata de cei care indraznesc sa mai puna intrebari si sa critice nazismul sionist din Fasia Gaza, de exemplu, si crearea unui mit cum ca in Al Doilea Razboi Mondial au murit numai evrei in lagare, masacre sau pogromuri, este deja cam jenant.

Cum ramane cu crimele de razboi facute la Fantana Alba, Katyn, Dresda (unde in 1945 au murit de trei ori mai multi civili decat la Hiroshima), Ip?

Reclame

1 gând despre „„Metaforic vorbind, toti am fost la Odessa in octombrie 1941” – Florin Iepan, cineast”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s