Uncategorized

Codul muncii genereaza „harmalaie” la Congresul PDL Constanta. 200 de sindicalisti au protestat fara incidente timp de o ora si jumatate. Cine sa mai inteleaga ce se intampla?


Eu unul marturisesc ca nu am citit noul cod al muncii si cu siguranta nu prea inteleg aceste schimbari care au avut loc in textul sau. In schimb pot sa fac o remarca vis-avis de modul in care a fost el primit de catre societate.

Am participat la un interviu, undeva in Braila, la o firma care se dorea a fi respectabila, iar dupa discutiile la modul general cu patronul, la un moment dat nu stiu cum a venit vorba, dar mi-a zis cu o oarecare unda de repros, ca prevederile noului cod al muncii nu ii mai dau lui, ca patron niciun fel de drept, protejand in mod exclusiv doar salariatii.

Cei care sunt angajati insa, au, ciudat, o alta parere. Prin intermediul acestui cod ei zic ca s-a legiferat sclavia, majoritatea patronilor asteptand cele trei luni de zile pentru ati zice ca nu corespunzi standardelor companiilor lor.

Acum, sa ma refer si la opinia lui Emil Boc. Domnia sa sustinea la Constanta ca de fapt, noul cod al muncii protejeaza salariatul si permite angajarea sa mai usoara, la fel stand lucrurile si cu desfacerea contractului de munca dar si ca desfiinteaza privilegiile liderilor sindicali, care in Romania au detinut o vreme o putere mult prea mare, compromitand in realitate lupta pentru drepturile salariatilor.

„În Codul Muncii salariatul este protejat în continuare, iar angajatorii pot angaja mai uşor. Nimic din ceea ce spun sindicaliştii pe acest subiect nu este adevărat. Legea îi va apăra pe toţi cei care muncesc, iar angajatorii care vor utiliza munca la negru vor avea o sancţiune aspră – amendă penală sau închisoare”, a afirmat Boc, care a subliniat că sindicatele încearcă protejarea privilegiilor pe care le-au avut în ultimii 20 de ani. (sursa -> aici)

Luand contact atat cu opiniile unor patroni cat si cu cele ale muncitorilor, inclin sa cred ca de fapt, la mijloc este foarte, foarte multa manipulare. Pentru oricine este evident ca principalii beneficiari ai acestui cod al muncii sunt patronii straini, care probabil avea cam multa bataie de cap cu datul afara al angajatilor dispensabili dar si statul roman, care reuseste astfel sa creeze parghiile pentru a scapa de bugetarii incomozi.

Revenind la sindicate, la Constanta au fost vreo 200 de sindicalisti care au protestat fata de noul cod al muncii. 200 de oameni, din  toate cele patru mari confederatii sindicale, condusi de nu stiu ce lideri obscuri, au facut putina harmalaie timp de o ora si jumatate. Si atat.

Realitatea adevarata este ca multi dintre cei care se dau loviti de masurile lui Emil Boc, fiind parte a PNL-PSD-PC, fie ca sunt parlamentari sau membri in forurile de conducere ale partidelor, pe la spate, la colturi sau la ei acasa, sustin cu ambele maini masurile lui Boc.

Ba mai mult, foarte multi liberali au votat cu Traian Basescu la ultimele alegeri, iar pe unii ii cunosc si eu si imi sunt foarte buni prieteni. Si atunci, ce sa ne mai lamentam? Ceea ce multi scapa din vedere este ca acest nou cod al muncii nu rezolva o problema fundamentala a Romaniei de azi: cea a locurilor de munca. Banii de la FMI s-au cam dus pe pensii si salarii, investitii nu prea sunt asa de mare anvergura si nimeni nu vorbeste mai in profunzime despre asta.

Demagogia liderilor sindicali care isi pierd din privilegii, manipularea mass-mediei la adresa cetatenilor, influenta F.M.I.-ului si Bancii Mondiale arunca o plasa pe capetele romanilor care nu mai pot sa distinga ce e bine ca s-a facut si ce e rau ca s-a facut sau ca nu s-a facut de catre Emil Boc si PDL.

Reclame

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s