Uncategorized

6 martie 1945 – 6 martie 2011, 66 de ani de la instaurarea primului guvern comunist in Romania


Martie 1945. Razboiul in Europa se terminase de aproape 6 luni, Aliatii erau ei insisi la pamant, iar in Orientul Indepartat, Imperiul Japonez rezista orbeste in fata tavalugului american. Intre 4-11 februarie 1945, la Yalta, puterile invingatoare au desfasurat o conferinta unde au decis in buna masura soarta a jumatate din Europa. Istoricii sunt de parere, ca de fapt, la Yalta americanii si britanicii, alaturi de sovietici, au decis ca fiecare popor trebuie sa decida singur de cine va fi condus.

Sovieticii, avizi de putere si mai ales de raspandirea socialismului in toata lumea, au decis sa nu respecte acordurile de la Yalta, pentru ca oricum nu ar fi avut cine sa-i traga la raspundere. Asa ca au inceput incet-incet comunizarea intregii Europe de Est, pentru a o aduce in sfera sa de influenta.

Romania, prima tinta

Romania, prin pozitia sa geografica, era oarecum prima expusa instaurarii comunismului, dar cu ajutorul tancurilor rusesti si a doua divizii de tradatori de neam, botezate insa cu numele unor eroi ai poporului roman. Acestea se numeau „Tudor Vladimirescu” si „Horea, Closca si Crisan”, fiind compuse din dezertori sau prizonieri de razboi romani capturati de rusi.

Pentru a duce la capat misiunea sublima de instaurare a comunismului in Romania, Stalin l-a desemnat pe Andrei Ianuarievici Vasinski, care a inceput tatonarile in fata MS Regelui Mihai. In 28 februarie 1945, dupa mai multe incercari esuate de al convinge pe Rege ca trebuie inlocuit Guvernul generalului Radescu, sfidand toate normele diplomatice internationale, acesta batut cu pumnul in masa regelui si a iesit trantind usa in urma sa. In cele din urma, regele neavand incotro accepta formarea unui guvern comunist, dar conditioneaza acest lucru de participarea partidelor parlamentare PNL si PNT la formarea aceastuia. Evident ca rusii nu au fost de acord, rolul pe care acestia il atribuiau liberalilor si taranistilor fiind mai degraba de observatori decat de participanti la actul politic.

Asa se face ca, in ziua de 6 martie 1945, in Romania se instaura la putere dr. Petru Groza, un om politic interbelic, care s-a dovedit a fi marioneta sovieticilor. PCR ajungea la putere in mod indirect in acest fel, pentru ca dr. Petru Groza nu era un comunist tipic, si nici macar nu facea parte din PCR, fiind presedintele Frontului Plugarilor, formatiune politica de „buzunar”, dar care in acele clipe a jucat un rol important in comunizarea Romaniei.

In ciuda eforturilor regelui de a salva institutiile democratice, eforturile sale au fost inutile, iar in 1946, alegerile generale au dat castig de cauza PCR-ului si aliatilor sai politici, trimitand democratia romaneasca in temnitele rosii pentru cateva decenii.

Ceea ce este totusi curios este ca, desi Romania a fost prima tara comunista din Estul Europei, a fost totusi ultima unde monarhia constitutionala a fost „abolita”, regele Mihai rezistand aproape 3 ani in fata guvernului Petru Groza.

Reclame

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s