Uncategorized

Ce parere aveti de noul Cod al Muncii?


Zilele acestea a fost modificat codul muncii. Sunt multe voci care sustin ca noile modificari ingradesc drepturile angajatilor si lasa loc savarsirii unor abuzuri din partea angajatorilor, care sunt liberi sa concedieze de exemplu fara preaviz, pe angajatii pe care ii considera neperformanti.

Din punctul de vedere al angajatorilor, este de inteles ca doresc sa se debaraseze mai usor de cei care sunt incompetenti. Daca la nivelul cel mai de jos, al simplilor muncitori, drepturile s-au redus si salariile sunt la fel de mici, la nivelul cel mai de sus, si aici ma refer la liderii sindicali, lucrurile stau in felul urmator. Liderii sindicali ca si reprezentanţii salariatilor, vor putea fi concediaţi în perioada mandatului si doi ani după încetarea acestuia pentru necorespundere profesională”.

Acum sa se luam punctual.

Contractul individual de muncă trebuie să fie obligatoriu încheiat în fomă scrisă înainte de începerea activităţii.

  • Nu mai este interzisă încheierea contractului individual de muncă în scopul prestării unei munci imorale.
  • Angajatorul trebuie să stabilească „criterii de evaluare a activităţii profesionale a salariatului”, „obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora”, menţionate de la angajare, criterii în funcţie de care se vor face şi concedierile colective.
  • Angajatorul poate renunţa unilateral la clauza de neconcurenţă prevăzută în contract, plata indemnizaţiei de neconcurenţă încetând din luna următoare notificării scrise a angajatului privind denunţarea acesteia.
  • Certificatul medical care stabileşte că o persoană este aptă de muncă trebuie prezentat înainte de încheierea contractului individual de muncă. nu mai poate fi acceptat ulterior

As dori sa stiu si eu ce inseamna in termeni juridici „munca imorala”. Eu, de exemplu, am muncit o vreme intr-o fabrica de biscuiti, unde eram simplu muncitor. Eram incarcator-descarcator si nu de putine ori caram cu carca tot felul de materii prime. Nu e o rusine sa muncesti, atat timp ca o faci in mod cinstit si evident….LEGAL. 😉

Daca acele criterii de stabilire a performantelor individuale sunt lasate la libera alegere a angajatorului, cum ar putea ele sa fie si obiective? Aici cred ca ar trebui sa fie tratate separat toate domeniile/ramurile economice si stabilite niste criterii pe plan national, unice pentru fiecare ramura economica, plecand de la muncitorul necalificat si terminand cu top-managementul, care sa fie cunoscute de toata lumea, atat angajati cat si angajatori. In situatia de acum se pot naste oricand forme de abuz fata de angajat, datorita chiar incompetentei angajatorului.  Am dat in scurta mea viata peste sefi care erau incompetenti si incapatanati. Daca stabileste criteriile un astfel de personaj, ce sanse mai are un angajat sa treaca de aceste criterii?

Perioada de probă creşte de la 30 la maximum 45 de zile calendaristice pentru angajaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de la 90 la cel mult 120 de zile în cazul celor cu funcţii de conducere. Pentru persoanele cu handicap se menţine perioada de probă de maximum 30 de zile calendaristice.

  • Este eliminată perioada de probă de maximum şase luni pentru absolvenţi, iar în cazul în care angajatorul nu vrea să-i angajeze după perioada de probă, contractul individual de muncă poate înceta fără preaviz, printr-o notificare scrisă. Debutanţii nu trebuie să mai încheie contract de adaptare profesională, stabilit pe o perioadă determinată de un an.
  • Este permisă angajarea succesivă a mai mult de trei persoane în perioadă de probă pentru acelaşi post, noul Cod nu mai prevede nicio limită.

Perioada de proba in primul rand trebuie platita. Vad ca aici nu se specifica nimic de asa ceva. Nu de putine ori angajatorii aduc o persoana sau mai multe in proba si dupa o saptamana sau doua le fac vant si aduc altele. Lucrurile aceste se intampla, poate chiar acum si nu trebuie trecute asa de usor cu vederea.

In cazul in care sunt angajate mai multe persoane pe acelasi post, in proba, este corect sa fie anuntati toti cursantii ca sa stie ce au de facut.

Contractul de muncă încetează şi ca urmare a decesului patronului-persoană fizică şi a dizolvării firmei, dar şi atunci când angajatul primeşte decizia de pensionare anticipată, anticipată parţială, de pensionare pe caz de boală sau pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.
Nulitatea absolută a contractului individual poate fi constatată doar prin hotărâre judecătorească definitivă, nu și prin acordul părților.

Eu unul nu as fi de acord cu incetarea contractului de munca datorita mortii patronului. Daca un afacerist serios porneste la drum cu o investitie, presupun ca are prezenta de spirit sa isi desemneze un mostenitor in caz ca se intampla ceva cu el. De ce sa imi pierd eu jobul daca, de exemplu, patronul meu, de descreierat ce a fost, mergea cu 150 km/h si a facut accident?

Durata timpului de muncă, cu tot cu orele suplimentare, poate fi prelungită peste limita de 48 de ore pe săptămână cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, faţă de trei luni în prezent, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

„Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni”, cu derogări până la maximum 12 luni „sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii contractele colective de muncă”.

În plus, „angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză”, fără a fi nevoie să fie prevăzut acest drept în contractele colective sau regulamentele interne.

Angajatorul este obligat să ţină evidenţa orelor de muncă ale fiecărui salariat şi să o pună la dispoziţia inspectorului de muncă atunci când i se cere, altfel riscă o amendă între 1.500 şi 3.000 de lei. (sursa citatelor: evz.ro)

Ce parere aveti despre durata orelor de munca pentru un salariu care de multe ori nu depaseste 700-800 de ron/luna? Sa tii o familie cu acesti bani sau cu dublul lor, daca ambii soti au fericirea sa fie angajati, nu e cine stie ce. Cred ca ar mai fi multe altele de spus, asa ca va astept cu opinii.

Reclame

1 gând despre „Ce parere aveti de noul Cod al Muncii?”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s