Uncategorized

S-a dus poetul regimului, Adrian Paunescu


Adrian Paunescu a plecat dintre noi intr-un stil propriu, care l-a facut uneori iubit, alteori hulit de catre cei care au fost contemporani in poezie cu el. A fost varful de lance al cultului personalitatii lui Nicolae Ceausescu, una din piesele grele ale literaturii de partid si de stat. A fost poate cu 10 clase peste Corneliu Vadim Tudor, a reusit sa se impuna cu ajutorul Cenaclului Flacara in mintile tinerilor rebeli din Romania Socialista.

Moartea sa, indiferent daca a fost hulit sau admirat, lasa un gol imens in randurile intelectualitatii romanesti scolite si formate in comunism. Acum, cand Adrian Paunescu a trecut la cele vesnice, apar si cei care nu l-au inghitit pe timpul vietii.  Adrian Paunescu a avut nenumarate pacate, fiind lingaul „Tovarasei” academician-doctor-inginer si al „Neinfricatului Conducator”, dar nu incape indoiala ca a fost si un adevarat formator de opinie, un personaj care la un moment dat probabil ca a cazut in dizgratia celor pe care ii pupase in fund, datorita realitatii pe care o vazuse si a nedreptatilor existente in societatea romaneasca de atunci.

„Despre morti, numai de bine” spune o vorba ramasa de la romani. Nu zic ca Adrian Paunescu nu ar fi trebuit combatut sau criticat pentru ceea ce a fost sau ceea ce a facut dupa Revolutie. Dar criticile sa vina totusi dintr-o parte a „societatii civile” care, zic eu, ar merita sa le aduca. Pe contributors.ro, tov. Vladimir Tismanovich (Tismaneanu), nepot de stalinist, care a avut si el disputele sale cu Adrian Paunescu, a publicat un text foarte incisiv despre omul, poetul si politicianul Paunescu. Critica este foarte ascutita, frustarile mari. Pana la urma cine este Vladimir Tismaneanu?
Sa nu uitam ca la ora actuala aproape un sfert dintre romani regreta regimul comunist. Pe vremea aceea totusi aveai posibilitatea de a te realiza mai usor, puteai sa iti intemeiezi o familie mult mai lejer. Erau restrictiile care erau, e adevarat, dar libertatea de azi poate fi numita cu adevarat libertate?

 

sursa: Theo

Reclame

6 gânduri despre „S-a dus poetul regimului, Adrian Paunescu”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s