Uncategorized

Europa dupa euro


Criza profunda e economiei elene e determinat aparitia unui val foarte puternic de critici in zona euro. Germania este de departe cea mai critica tara vis-a-vis de acordarea ajutorului financiar de peste 100 de miliarde de euro Greciei pentru ca ea contribuie cu cel mai mare procent din acest ajutor dintre tarile membre ale zonei euro. Dar ceea ce nu se vede la televizor este insa specula care se face de catre marii finantisti ai lumii (FMI, Banca Mondiala, BERD) care doresc isi mareasca capitalurile aruncand in carca grecilor o datorie astronomica. Daca 100 de miliarde de euro sunt banii ce vor fi luati de Grecia in total, cat vor da inapoi viitoarele generatii de eleni? Cel putin dublu sau chiar triplu, dar asta in cazul fericit. Orice banca cauta profit si isi impune dobanzile cele mai mari pentru a impovara clientii.

Sa facem acum un exercitiu de imaginatie si sa ne inchipuim ca Grecia devine falimentara si Guvernul elen declara in cateva saptamani falimentul total. Ar fi prima tara din zona euro care ar ajunge in aceasta postura si ar trage dupa ea si alte state ce detin obligatiuni elene. S-ar crea un fel de „domino” al falimentelor iar euro ar deveni cea mai scumpa hartie igienica din istoria omenirii. Rand pe rand Germania, Olanda, Franta, Irlanda, Spania sau Italia ar reveni la vechile monede nationale in timp ce statele din est, care trambiteaza aderarea la zona euro in 2013-2014, ar ajunge in situatia de a ramane la moneda proprie dupa ce timp de multi ani s-au chinuit sa adopte masuri economice care sa le permita adoptarea euro. In situatia in care euro nu ar mai conta, toate masurile adoptate de statele estice ar deveni complet inutile, o pierdere totala de timp si de bani. Pierderile s-ar dovedi cel putin la fel de mari ca si in cazul statelor ce detin moneda euro.

Odata inceput acest proces, ce s-ar alege de fapt de Europa si de creatia numita Uniunea Europeana? Ce e de facut cu Batranul Continent? U.E. ar putea sa mai fie uniune doar cu numele, ar deveni istorie si ultimii 50 de ani ar putea fi aruncati la gunoi. De abia acum se vede ca Europa nu poate fi asemuita cu SUA. Barierele de limba, gradul diferit de dezvoltare al statelor din est fata de cele din vest plus rivalitatile istorice dintre natiuni fac ca Uniunea Europeana sa fie ca un monstru al lui Frankenstien. E viu dar e compus din organe ale unor entitati moarte.

Reclame

13 gânduri despre „Europa dupa euro”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s