Uncategorized

Destine ca marfa de hypermarket. O mama adoptiva din Deva vrea sa „returneze” copilul luat acum 10 ani pentru ca acesta sufera de retard mintal


Un copil de 13 ani din Deva, suferind de retard mintal, este pe punctul de a fi abandonat de mama sa. O asemenea stire nu poate decat sa ma scarbeasca, ce mama poate sa isi abandoneze copilul care sufera de o asemenea boala? Suferinta nu este doar a lor, este si a odraslei, care nu cred ca isi doreste sa fie in asemenea fel. Femeia mai are un copil, sanatos si doreste sa se ocupe de acesta. Asemenea cazuri ajung pur si simplu sa iti intoarca stomacul pe dos. Dar cel mai dureros nu este ca femeia respectiva isi doreste sa scape de copilul care nu e conform „standardelor” ci faptul ca acel copil de 13 ani este INFIAT de catre cea care vreme de 10 ani s-a putut numi mama sa. Fetita a fost luata dintr-un camin de copii si la vremea aceea a fost declarat sanatoasa de catre medici. Handicapul de care sufera a fost descoperit de catre mama adoptiva la varsta de doi ani, ceea ce a revoltat-o profund pe femeie.

Intre timp fetita a avut parte si de un frățior, copil biologic al mamei sale adoptive. Lucrurile însă nu se opresc aici pentru destinul ei. Tatăl adoptiv al fetei a divorțat de mama sa, motivul invocat de aceasta fiind alcoolul care ii devenise acestuia un bun prieten. Dupa divorțul sau cea care se ocupa de copii era mama femeii, dar aceasta a murit acum doi ani. In apararea sa femeia spune ca nu mai are resurse financiare pentru a o îngriji pe micuță. Aceasta, datorita handicapului, nu poate merge la școală si singurul loc unde e primita este un centru de plasament pentru copiii cu dizabilitati mintale.

Apelînd la ceva care pare uitat de justiția românească, prezumția de nevinovăție, sa zicem ca mama are dreptate si nu mai poate sa o îngrijească pe micuță. Nu mai are sprijin de la mama ei și soțul, bețiv fiind, sa dus în lume. Ii este greu sa îngrijească doi copii, din care unul cu dizabilitati, dar in acelasi timp, ce s-ar fi întîmplat dacă fetita ar fi fost sănătoasă? Fiind infiata si avand un fratior biologic, oare ar fi fost pusa tot in situatia aceasta? Cea care a luat-o din orfelinat atunci s-a angajat ca ii va fi mama si o va iubi asa cum mama biologica nu a facut-o. Intre timp in viata femeii au intervenit niste schimbari dramatice si nu mai poate sa o ingrijeasca. Desigur, ii este mai ușor sa se debaraseze de copilul adoptat, invocand lipsa resurselor materiale. Dar aceasta nu e o scuza.

Femeia s-a recasatorit si copilul ei biologic are acum in jur de 4 ani. Oare ea este rușinată de faptul ca are un copil bolnav, despre care nu a stiut ca este, e drept, dar care nici macar nu e al ei? Legea nu ii permite sa il „arunce” ca pe un produs defect, si acest lucru o revolta foarte tare pe doamna in cauza. Dar si pe mine ma revolta atitudinea ei si cred ca si pe orice om sanatos la cap din tara asta, cati or mai fi, il revolta. In primul rand cum de s-a putut incredinta copilul acelei femei asa de usor? Daca sotul ei de atunci era betiv, atunci nu trebuia incredintata fetita acestei familii. Alcoolismul nu incepe asa oricand si mi-e greu sa cred ca la acea data, cand copilul a fost dat spre adoptie, tatal era un om de nadejde si perfect treaz. Acum mama sa adoptiva se comporta ca un client de Carrefour sau Cora care, cumparand un produs defect solicita schimbarea lui. Problema este ca acel copil nu e un „produs” este o fiinta umana, care are si ea niste drepturi ce nu ii sunt aparate la acest moment de nimeni.

In al doilea rînd stau și ma întreb cum se comporta „mama” sa cu ea? Din declarațiile sale fetita se pare ca a lovit copilul mai mic, dar nu cu intenție pentru ca ea nu poate judeca normal. Nu cumva si acest copil mai suferă sporadic niște bătăi de la „mama” sa, nemulțumită de ceea ce i s-a dat de la orfelinat?Acest caz seamănă izbitor cu unul petrecut în SUA, unde o americanca a adoptat un baietel din Vladivostok, Rusia. Nimeni nu i-a zis ca băiețelul e bolnav asa ca idioata, cretina sau jigodia, spunetii cum vreti, l-a urcat pe baietel in avion cu un bilet atarnat de gat pe care scria „Nu-l mai vreau” si l-a trimis înapoi la Vladivostok. Ca rezultat, Rusia a oprit adopțiile către SUA din acel moment.

Ce vina au acesti copii ca au avut de a face cu niste secaturi, atat biologice cat si  adoptive? Pentru asemenea specimene de oameni, daca-i pot numi oameni, ar trebui interzise anumite drepturi: cel de a alege, cel de a face parte din organizatii cu caracter sindical sau politic, dreptul de a avea un salariu pe masura pregatirii sale din scoala si altele.

Reclame

3 gânduri despre „Destine ca marfa de hypermarket. O mama adoptiva din Deva vrea sa „returneze” copilul luat acum 10 ani pentru ca acesta sufera de retard mintal”

 1. Nu stiu cum „o mama” ,scriu in ghilimele pentru ca nu o spun cu toata convingerea ca e mama,poate sa-si arunce copilul sau sa spuna ca nu-l mai vrea .
  Sunt cazuri cand copiii fac tot felul de tampenii si ajungi sa spui ca nu-l mai vrei ,ca-l renegi ,dar oare acei parinti nu ar trebui sa se renege pe ei?
  Mama mea avea o vorba :” nu copiii sunt tampiti ,ci parintii sunt cretini ca nu au sptiut sa-i educe”
  In cazuri ca acesta prezentat la tine in blog ,nu sunt vinovati acei copiii ca sunt batuti de soarta .Nu poti da nici macar intr-un animal si /sau sa-l lasi sa moara pestrada ca un caine sau printre straini.
  Suntem construiti sa simtim iubire,sau daca nu mila si compasiune .Traim prin atasare de tot ceea ce atingem,dar suntem facuti si pentru a trece mai departe in cazul unei pierderi.
  Cu toate astea ,nu inteleg aceasta femeie care poate renunta atat de usor la acea copila ,in orice stare ar fi ea.
  Oricat de retardat ar fi ,cred ca exista un pic de realitate si in viata lor si constientizeaza la un moment dat ce li se intampla.
  Sunt de acord cu renuntarea la o viata ,doar in cazul in care aceasta este ajutata de aparate .Nu are sens sa tinem pe cineva langa noi doar de dragul „ambalajului”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s