Uncategorized

Ghinionul de a fi polonezi


Polonia, un stat important in Europa, cu un popor mandru de trecutul sau, este si unul foarte ghinionist. Spun asta pentru ca, in istoria sa, aceasta tara care l-a dat lumii pe Frederich Chopin, de exemplu, a fost prinsa intre doua mari puteri: Rusia si Germania. Desi in urma cu multe sute de ani Regatul Poloniei era una din marile puteri ale Europei, in fata careia Rusia platea chiar si tribut, in timp lucrurile s-au schimbat. Primul stat polonez s-a infiintat in anul 966, avand teritoriul identic cu cel din ziua de azi. In anul 1025 a devenit regat iar in 1569 a format Republica Celor Doua Natiuni, prin unificarea cu Marele Ducat al Lituaniei. Numai ca in 1795 a inceput seria de ghinioane istorice pentru mandra natiune poloneza, Republica fiind desfiintata si nemaicapatandu-si independenta decat in 1918, dupa terminarea Primului Razboi Mondial.

Polonia a trecut prin trei impartiri teritoriale si invazii majore. De trei ori in istoria sa Polonia a disparut pur si simlu ca stat. Napoleon I sau Frederic cel Mare au fost cei care au contribuit din plin la descompunerea Poloniei. S-au creat in schimb  Ducatul Varsoviei, Republica Cracoviana etc. In principiu, statele intre care s-a impartit teritoriul Poloniei au fost Prusia, Austria, si mai apoi Austro-Ungaria si Rusia. Dar de fiecare data, dupa razboaie sangeroase, polonezii s-au reunificat. Au avut in ei puterea de a se comporta ca o singura natiune desi erau imparititi sub trei imperii. Un alt mare dezastru in istoria Poloniei, dupa invazia nazista din 1939 si capitularea Poloniei dupa doar doua saptamani, a fost macelul executat la ordinul lui Stalin in padurea Katyn, azi situata in Rusia, la 20 de kilometri de Smolensk, unde 22.500 de ofiteri, doctori, profesori si soldati ai armatei poloneze au fost executati si ingropati in gropi comune. A fost prima mare decapitare e elitelor poloneze din istoria moderna a acestui stat. Din pacate, ghinionul se pare ca se tine in continuare de Polonia, desi acum este un stat dezvoltat si membru al UE, NATO, Organizatiei Mondiale e Comertului etc. In nenorocita zi de 1o aprilie 2010, presedintele Poloniei, sefii armatei poloneze, plus multi alti oficiali guvernamentali au murit intr-un accident de avion, langa Smolensk, exact cand se implineau 70 de ani de la macelul din Katyn. Acel blestem se pare ca nu s-a terminat si acum Polonia se vede nevoita sa inlocuiasca elita politica care a condus-o prin aceasta criza economica, care a bagat-o in UE si NATO, intr-un mod mai accelerat si nicidecum in mod natural, asa cum ar fi normal.

Sper ca poporul polonez sa isi regaseasca luciditatea si sa aleaga cu intelepciune noua generatie de politicieni care sa-l reprezinte in urmatorii ani. Socul este fara indoiala foarte mare, dar mi-ar placea sa stie ca eu, ca roman, sunt alaturi de ei si de familiile celor ucisi in acest nenorocit de accident de avion.

Ar mai fi totusi o nelamurire in chestiunea accidentului. Cum se face ca Polonia, care a cumparat avioane F-16 noi-noute, si si-a modernizat constant Fortele Aeriene, nu a cumparat un avion nou pentru seful statului?

Dumnezeu Sa-l Odihneasca pe Lech Kaczynski si pe cei care l-au urmat in blestematul acela de zbor

Lech Kaczynski

Reclame

9 gânduri despre „Ghinionul de a fi polonezi”

  1. Felicitari pentru incursiunea facuta in istoria acestui popor vecin si prieten! Regret si deplang victimele acestui grav accident aviatic .
    La intrebarea dv., referitoare la neachizitionarea unui avion prezidential modern de catre Polonia, desi a achizitionat avioane F 16 noi, cred ca raspunsul ar fi: presedintele polonez, s-a gandit in primul rand la alte prioritati necesare armatei si tarii sale, decat propriile beneficii. Urmarea? s-a vazut!
    Dumnezeu sa-i odihneasca!

  2. Frumosă și documentată scurta inscursiune în măreața istorie a acestui popor nobil, care a rămas fără nobili din cauza netrebniciei altora,….Gestul tău este deosebit….Dumnezeu să-l odihnescă pe Lech Kaczynski și pe cei care au murit împreună cu Domnia sa….

  3. Multamu-ti de ping .
    Azi toata ziua am auzit acesta stire si multe altele legate de Polonia.Prima oara cand am auzit stirea ,mi-a venit un gand „rau” …..si-mi spuneam ” cat de nedrept este D-zeu cateodata …..sa greseasca avionul ” Au murit atatia oameni care au schimbat ceva in tara lor …in bine .La noi tot mai rau este 😦 ….

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s