Uncategorized

Rasta si zeii sai: Bob Marley si Haile Selasie


Bob Marley a fost si ramane un simbol al muzicii reggae, este venerat ca un veritabil erou in tara sa si mormantul sau este un monument national in Jamaica, care atrage anual mii de turisti. Prin ceea ce a facut a contribuit la cunoasterea culturii jamaicane in lume, motiv pentru care a si fost decorat cu Ordinul de Merit al Jamaicai cu o luna inainte de moartea sa, survenita in mai 1981.

Ceea ce se stie mai putin despre el este faptul ca a fost considerat un profet al Miscarii Rastafari, religie moderna, abrahamica, ce il considera pe fostul imparat Haile Selasie I al Etiopiei drept incarnarea lui Dumnezeu pe Pamant. Bob Marley a fost unul dintre principalii promotori ai acestei religii si prin melodiile sale a vrut sa aduca aceasta miscare mai aproape de adeptii sai.

Ce este de fapt Rasta

„Rasta” este o religie noua care isi datoreaza numele fostului imparat al Eiopiei, Haile Selasie, pe numele sau adevarat Ras Tafari Makonnen, Ras fiind echivalentul etiopian pentru titlul european de „duce”. In aceasta religie consumul de cannabis este ceva normal, fiind chiar indicat, rastafarienii considerand ca fumatul este un mod de a intra in legatura cu Dumnezeu, pe care ei il numesc Jah, aduce placere corpului si vindeca sufletul. Rastafarienii resping lumea moderna, pe care o numesc Babylon si considera ca muntele Zion, din Africa, este pamantul promis de Jah, Dumnezeu. In viziunea acestora Babylon este o societate corupta, in care domina materialismul, in muzica reggae facandu-se multe referiri la Zion. Bob Marley o face in melodia „Iron, Lion, Zion” sau „Zion Train”. Pentru Rasta Dumnezeu nu moare niciodata, asa ca adeptii cultuluiil asteapta inca pe imparatul lor, moartea lui Haile Selasie din 1975 fiind doar o inselatorie.

Cine a fost Haile Selasie I

Atunci cand vorbim despre fostul imparat al Etiopiei, vorbim practic despre o persoana care, desi a fost un om ca si noi, din sange si carne, nu putem omite sa spunem un amanunt foarte important, si anume ca a fost cel de-al 225-lea monarh consecutiv al Etiopiei, provenind dintr-o dinastie intemeiata de nimeni altul decat de legendarul rege biblic Solomon si de catre Regina din Shaba acum mai bine de 2 milenii. Din timpurile biblice si pana la decesul sau, Etiopia a fost condusa de o singura dinastie, care s-a mentinut la putere indiferent de cate razboaie au trecut peste tara sa. La incoronarea lui Haile Selasie i s-au atribuit numeroase titluri din Biblie, cum ar fi Rege al Regilor sau Unsul lui Dumnezeu, motiv pentru care rastafarienii il considera intruparea lui Dumnezeu. Dincolo de aceste aspecte, care ar putea tine doar de grandomania monarhica, totusi descendenta sa directa din Solomon ii da o aura mistica si interesanta. Insa chiar si descendenta sa biblica nu l-a putut ajuta prea mult atunci cand, in 1975, un ofiter din armata sa a declansat o revolutie de tip socialist, care s-a soldat cu acapararea puterii de catre o junta militara ce a proclamat Etiopia Republica Socialista si cel mai fidel aliat al URSS din Africa in perioada „razboiului rece”. Imparatul, luat prizonier impreuna cu mare parte a familiei sale, a avut soarta ultimului tar, fiind asasinat de catre revolutionari.


Reclame

7 gânduri despre „Rasta si zeii sai: Bob Marley si Haile Selasie”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s