Uncategorized

Scandari de Ziua Nationala a Ungariei: „Tinutul Secuiesc nu e Romania”


Serios? Pai urmand aceasta logica, nici secuii nu sunt romani, dar totusi au in UDMR un partid care din 1990 incoace a fost in permanenta la Putere, aflat in alianta cu alte formatiuni ce castigasera alegerile. Atat de asupriti sunt ei, secuii, in Romania ca au in Guvern un ministru al Sanatatii care nu stie sa vorbeasca romaneste in mod fluent si care nu a auzit de  mucenici. Au scoli, gradinite, o universitate unde se predau cursuri in maghiara. Sunt liberi sa isi exprime sentimentele profunde de antipatie si ura impotriva romanilor in mijlocul carora traiesc si care isi impart cu ei si bucuriile si suferintele. Mai ales suferintele, in aceste vremuri de prigoana.

Libertatea pe care o au aici si intelegerea de care au avut si au parte si acum, nu cred ca le vor mai gasi in alta tara in jurul nostru. Oare ce ar face sarbii daca un partid maghiar din Serbia ar dori autonomia si chiar ruperea de Serbia a teritoriilor locuite de unguri? Cred ca i-ar potoli in doi timpi si trei miscari, fara sa le mai ceara vreo parere. Ceea ce deranjeaza este faptul ca autoritatile noastre publice pur si simplu nu par a baga de seama ca aceste miscari si manifestatii tind sa devina tot mai radicale, pe masura ce ignorarea mesajelor devina singura „arma” impotriva lor. Se merge pe principiul vechi ca daca tii capul plecat, sabia nu-l taie. Adica, mai pe romaneste, daca ii lasam sa se manifeste tot mai virulent, vor realiza la un moment dat ca pot face mult mai multe decat simple vorbe: vor trece la actiuni de strada, mai pasnice la inceput, dar care vor deveni tot mai dure pe masura ce „politica strutului” se aplica cu acelasi „succes”.

S-ar ajunge in situatia in care orice tentativa de aducere pe fagasul cel bun al acestor extremisti ar fi asimilata de fapt cu incalcarea drepturilor omului, a libertatilor fundamentale sau a dreptului la libera exprimare. In fapt, nu ar fi altceva decat o punere la zid a Romaniei doar pentru ca vrea sa isi apere interesele nationale si nimic mai mult. Ori asta nu trebuie sa se intample, pentru ca noi nu trebuie sa lasam sa se intample. Daca secuii vor sa traiasca alaturi de noi, atunci sa fie alaturi de noi cum suntem si noi alaturi de ei, sa ne intelegem unii cu altii, fara sa fim suspiciosi, acuzatori unii la adresa altora, pentru ca Romania cred ca ar trebui sa fie a tuturor celor ce locuiesc in ea, ce muncesc aici, ce au de gand sa o faca mai puternica, mai prospera si mai frumoasa.

Asa ca, dragii mei concetateni secui, de ce nu vreti sa fim cu totii romani inainte de toate, iar voi desigur sa aveti si drepturile pe care le aveti si acum, si care zic eu ca sunt foarte avantajoase? Oare e chiar atat de greu sa acceptati ca Ardealul este parte a Romaniei iar „Tinutul Secuiesc” nu e nimic altceva decat creatia efemera a unor minti umbrite de dusmanie?

Reclame

7 gânduri despre „Scandari de Ziua Nationala a Ungariei: „Tinutul Secuiesc nu e Romania””

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s