Uncategorized

6 Martie 1945, o zi neagra in istoria Romaniei


Maine ( sau azi, depinde cand citesti acest post) este 6 martie 2010. Pentru cei mai multi dintre noi care trudim din greu in campul muncii va fi o zi libera, in care ne vom odihni mai mult si vom iesi in oras cu prietenii la o bere, un suc sau o prajitura. Cei mai in varsta dintre noi insa stiu ca dincolo de apropierea Zilei Femeii, 6 Martie reprezinta un moment de cotitura in istoria noastra, ziua in care zavorul greu al stalinismului s-a incuiat in jurul libertatii Romaniei.

Dupa ce cu o zi inainte, Andrei I. Vasinski sfidase toate regulile universale ale diplomatiei si batuse cu pumnul in masa Regelui Mihai I, dr. Petru Groza era numit premier al Romaniei si asa incepea durerosul proces al sovietizarii Romaniei. Ultimul premier democrat al Romaniei Libere, generalul Nicolae Radescu era demis si reusea sa plece in Occident, unde avea sa moara pe un pat de spital in New-York in 1953. Nu doresc sa vorbesc acum despre acest om, ci despre semnificatia aceste pacatoase zile de 6 martie in istoria noastra.

Serbata ca o mare victoria a „democratiei-populare”, 6 Martie 1945 s-a dovedit a fi un moment fara intoarcere pentru romani. Tancurile sovietice si vointa lui Stalin erau prea puternice pentru setea de libertate a poporului roman. Oare maine vreun politician roman isi va aminti de aceasta data amara din trecutul nostru? Pe posturile TV, cineva va rosti macar un cuvant despre dezastrul abatut asupra noastra in acea zi?

Sper ca nu am ajuns sa uitam de istoria noastra, de zilele sau de datele cu o profunda incarcatura emotionala pentru tara, deoarece ar insemna ca istoria va fi lasata sa se repete. Sub alta forma, imbracata in alte haine de conjunctura istorica, ea ar putea sa se repete. Si atunci, ce vom face?

Reclame

3 gânduri despre „6 Martie 1945, o zi neagra in istoria Romaniei”

    1. Tu stii ce inseamna optiunea „Legaturi din afara”? Am intrat in Panoul de Control si am gasit mai multe astfel de legaturi. Acolo scrie ca Marian Bataiosu a referit pagina spunand….”

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s