Uncategorized

Saracie, democratie, mafiocratie


Saracia, conform wikipedia, reprezinta lipsa unei vieti lipsite de sanse de a trai la un anumit standard minim de viata. Acest standard este insa diferit si relativ pentur fiecare tara si din aceasta cauza e greu de stabilit un model pentru toate tarile.  In statele dezvoltate limita saraciei poate fi de trei-patru ori mai mare decat in statele mai putin dezvoltate. Dar, de regula, cand cineva se refera la saracie desemneaza o stare de fapt, vizibila chiar si cu ochiul liber, in care oameni sau comunitati intregi traiesc in conditii inadecvate, lipsite de minimele cerinte de igiena, de educatie si lipsite de o alimentatie normala.                                                                                                                                                                                                                Democratia, fiind un termen foarte folosit si uzitat in zilele noastre nu cred ca necesita foarte multe explicatii. Insa acest cuvant provine din limba greaca: demos-popor si kratos-conducere. In principiu poporul este cel care isi alege conducatorii prin vot.                                                                                                                                                                                                             Mafiocratia. Acesta este un termen care a aparut relativ recent si a fost folosit in timpul marii crize economice care a lovit Argentina, la sfarsitul anilor 90. Nu este greu sa iti dai seama ca aceasta notiune arata gradul in care o societate democratica, dar lovita de o saracie crunta,  a ajuns sa fie condusa de catre clanuri mafiote.

Asadar se pune intrebarea logica, ce legaturi exista intre saracie, democratie si mafiocratie?

In primul rand democratia nu poate exista intr-o tara saraca. Dar saracia dintr-o tara democratica genereaza mafie, pentru ca oamenii vor fi tentati sa ocoleasca legile pentru a castiga mai multi bani din activitati ilegale, dar acceptate din cauza saraciei. Acest sistem de conducere mafiot este la randul sau intretinut de democratia care, subrezita fiind de incapacitatea clasei politice de a genera conditii propice bunastarii oamenilor, nu numai ca este slabita de mafie, dar uneori este chiar ea, clasa politica, cea care genereaza structuri de tip mafiot.

Sa luam cazul Romaniei. Acum 20 de ani am trecut de la un sistem de tip totalitar la unul democratic.  Dar ceea ce nu s-a schimbat a fost sistemul de pile-cadouri-relatii. Acesta a fost faza incipienta care, odata cu trecerea la democratie a generat mafia care ne conduce. Crima organizata din zilele noastre a dospit in perioada socialista, cu precadere in perioada anilor 80, cand neajunsurile au impins romanii sa improvizeze pentru a supravietui.  Daca atunci se luau pui si oua pe sub mana si se incarca frigiderul, desi pe urma se  plangeau toti ca sunt saraci, dupa trecerea la democratie au prins curaj. Relatiile formate de pe „vremuri” au fost utile si astfel au inflorit afacerile capitaliste dar in mare parte ilegale.  Si atunci, ce e de facut? Democratia trebuie consolidata in Romania, dar democratia  ce a adus saracia  este contestata de multi cetateni. „Era mai bine pe vremea lui Ceausescu”, zic foarte multi romani care e foarte posibil sa fi trait cu adevarat mai bine pe timpul comunismului. Dar am trecut de acea etapa si traim intr-o societate libera, pluripartidista, in care ne chinuim sa supravietuim, dar pe care nu am reusit sa o facem pe deplin functionala. Mafia care ne conduce a ajuns unde a ajuns cu ajutorul voturilor noastre si ar fi bine sa fie data jos tot cu ajutorul votului. Altfel, n-am facut nimic si 20 de ani au fost pierduti pe apa sambetei.

Reclame

4 gânduri despre „Saracie, democratie, mafiocratie”

  1. acum,la 20 de ani de la revolutie, romanii ink s simt k nijte adolescenti(desi au trecut de majorat, k sa zic asa…) carora liberatea le a luat mintile si nu mai gandesc coerent si logic.deci…nu este nimeni care se skimbe sistemul…hai sa zicem, or fi cativa, dar prea putin ca sa s faca auziti pa-ntre toate manenele dokeate p care l asculta acesti romani cu un comportament adolescentin,care dupa atat amar de vreme n au invatat cum sa gestioneze acea libertate c a fost castigata cu pretul multor vieti si sa isi ia destinul in propiile maini k mai apoi sa faca ceva bun pt copii lor…dar pana sa s intample asta, mai bn asteapta viitoarea campanie a lui vanghelie,k sa manance si ei nijte mci expirati,deoarece am auzit k tare buni au fost aia de al campania trecuta, si nu au avut ca efecte adverse decat o urticarie si diaree.c zici merem si noi sa n hranim sanatos si moaca?

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s