Uncategorized

Criza din Haiti vs criza romaneasca


Ceea ce s-a intamplat in Haiti este fara indoiala zguduitor si foarte dureros. Familii intregi ucise in cateva secunde, oameni mutilati pe viata, copii ramasi fara mama, fara tata sau fara ambii parinti. Comunitatea internationala nu a pierdut vremea si a trimis ajutoare umanitare sinistratilor, echipele de cautare-salavare dotate cu caini scot si acum victime de sub daramaturi iar imaginile aproape ca iti sfasie inima. Revista Unica, pe siteul unica.ro a publicat un articol in care arata ca donatiile romanilor pentru victimele din Haiti sunt foarte mici, aproape ca lipsesc. Evident motivul este criza economica care a redus considerabil veniturile romanilor care castigau sume mari in anii trecuti.

Nu vreau sa fiu insensibil, suferinta umana este foarte dificila si ca om trebuie sa incerci sa ameliorezi daca poti suferintele celor din jur, dar nu am citit pana acum in Unica vreun articol care sa indemne romanii sa doneze bani pentru ajutorarea caminelor de copii cu fonduri pentru incalzire, de exemplu, sau a caminelor de batrani care nu mai au parte de nici un fel de sprijin familial cu bani pentru medicamente, alimente si alte asemenea lucruri necesare unui trai cat de cat normal. Ne grabim sa aratam cu degetul la nenorocirea din Haiti, dar in Haiti, SUA, Franta, Marea Britanie si alte tari dezvoltate au trimis deja sute de tone de ajutoare si echipe care ajuta la tratarea victimelor. Repet, nu am ceva impotriva acestor ajutoare pe care am putea probabil si noi sa le trimitem, desi am auzit ca Romania ar contribui cu vreo 50.000 de euro la efortul de salvare a haitienilor, insa parca mereu neglijam suferintele celor de langa noi si ne grabim sa sarim in ajutorul strainilor.

Oare cati pensionari din tara asta, in acest moment, isi fac griji ca daca platesc factura la energie nu mai au cu ce sa isi cumpere medicamente? Cati dintre romani sunt pe punctul de a tremura de frig in aceste zile pentru ca nu au cum sa se incalzeasca normal? In aceasta categorie intra in special pensionarii dar si o parte destul de insemnata a somerilor, ramasi pe drumuri datorita nenorocitei asteia de crize. Criza romaneasca fata de criza din Haiti este la fel de grava, cam din toate punctele de vedere. Si la ei si la noi autoritatile nu mai au putere. Si la ei si la noi domneste un fel de lege a junglei, unde cel care e mai puternic scapa cu viata. Si la ei si la noi saracia era la cote mari si este si acum.

Astept sa vad cum revistele astea feministe adopta o atitudine asemanatoare si fata de romanii nevoiasi, macar pe timpul crizei.

Reclame

2 gânduri despre „Criza din Haiti vs criza romaneasca”

  1. Ai dreptate Razvan. „Criza romaneasca fata de criza din Haiti este la fel de grava”
    Conducatorii nostri nu sunt constienti de asta. Aici este problema. Ei nu merg cu metroul asa ca nu vad pensionari cersind pe scarile de la metrou. Ei nu intra in farmacii asa ca nu ii vad pe pensionarii care nu au bani sa isi cumpere medicamentele necesare. Ei nu vad si nu aud glasul disperat al celor multi si saraci.
    La ei nu a ajuns criza si nici nu va ajunge.
    Cu drag

    1. Noi romanii ne grabim mereu sa sarim in ajutorul altora cu niste gesturi de filantropie ieftina pentru imagine. Vedetele noastre de carton stiu ca asa pot capata notorietate mai mare in Occident si implicit vor mai castiga un ban mai tarziu.

Da-ti cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s